5 nejčastějších otázek rodičů o Pokémonech

V: Root

Stáhněte si pdf verzi článku: 5 nejčastějších otázek rodičů o Pokémonech

___________________________________

5 nejčastějších otázek rodičů o Pokémonech

Vaše dítě miluje Pokémony, sbírá a vyměňuje kartičky, a vám se ani přes veškeré úsilí nedaří porozumět tomu, o čem vlastně mluví? Nebojte, úplně stejně se cítí tisíce rodičů a prarodičů po celém světě. Proto jsme dali dohromady seznam nejčastějších otázek o Pokémonech, na které se nás rodiče ptají, abyste se v tomhle fenoménu trochu lépe orientovali.

Prodáváte zlaté karty?

Je velmi pravděpodobné, že vaše děti někde zahlédly zlaté kartičky s Pokémony. Zlaté karty, často vyrobené ze zlaté fólie, papíru nebo kovu, působí luxusně, lesknou se a rozhodně ohromují spolužáky. Obyčejné Pokémon karty vedle nich zkrátka vypadají jako chudí příbuzní. Ale nenechte se zmást. Naprostá většina zlatých karet je falešná.

IMG_7309.jpeg

Existuje samozřejmě několik výjimek, jako jsou Pikachu a Charizard z kolekce Celebrations Ultra Premium, jejichž cena se ale pohybuje v řádu tisíců korun, a jako zlatá karta na první pohled působí i promo karta Pikachu & Zekrom. Ani jednu z nich nicméně nenajdete v balíčcích z tržnice nebo pochybného hračkářství

A pokud někde narazíte na celý zlatý balíček plný zlatých karet, pak si můžete být jistí, že se jedná o falešné karty. Takže ne, tyhle zlaté karty neprodáváme :)

Co je to za ohnivého draka?

Charizard. Nemá smysl vás napínat. Jmenuje se Charizard, umí létat, z tlamy i ocasu mu šlehá oheň a je to jeden z prvních pokémonů, kteří ze objevili v seriálu. Charizarda navíc vlastnil i Ash, hlavní postava seriálu. Patří mezi nejoblíbenější pokémony a cena karet s Charizardem se může vyšplhat na neuvěřitelné částky. 

Ptáte se, proč je tak oblíbený? Už jsme zmínili, že umí létat, z tlamy i ocasu mu šlehá oheň a vlastnil ho Ash? Navíc se jedná o poměrně silného pokémona, který se v seriálu i v karetní hře dokáže postarat o napínavý souboj.

Ředitel společnosti Pokémon dokonce prozradil, že Charizard byl navržen hlavně pro americké publikum, které obecně tíhne k silným a impozantním hrdinům. 

Mezi sběrateli se mu přezdívá zkráceně Zard. To jen tak, kdybyste se chtěli před dětmi předvést :)

Co děti na Pokémonech vidí?

Nehledejte v tom vědu. Pokémoni v sobě mají všechno, co děti chtějí – celý seriál je o desetiletém klukovi, který se prochází idylickou krajinou a přátelí se s roztomilými zvířátky, která dokáží při soubojích předvést napínavou podívanou. Sběratelství, při kterém se děti mohou chlubit ostatním svými alby plnými různobarevných kartiček, je jen třešničkou na dortu.

I když se vám to může zdát jako zvláštní nebo těžko pochopitelné, Pokémoni jsou pro děti vlastně ideální zálibou. Jestli Pokémony hrají, učí se angličtinu, aby si přečetly herní kartičky, matematiku, aby spočítaly sílu útoku, a logiku, aby dokázaly zahrát tu správnou kartu ve správnou chvíli. A pokud je jen sbírají, učí se poznávat hodnotu karet, chránit je pomocí alb a obalů a mít trpělivost, pokud sbírají konkrétního pokémona nebo edici.

Proč je to tak drahé?

Samozřejmě, že se vám několik stovek za pár balíčků karet může zdát prostě moc. Cena pokémoních produktů se ale odvíjí od řady faktorů.

Základním pravidlem pro cenu Pokémon karet je, že čím je edice starší, tím jsou karty dražší. Neplatí to vždycky – některé edice obsahují vzácnější karty, a mohou tedy být dražší, i když sotva vyšly. Ale pro zjednodušení je na prvním místě stáří edice. Proto třeba balíčky Sword and Shield z roku 2020, Cosmic Eclipse z roku 2019 nebo Sun and Moon z roku 2017 stojí víc než balíčky Astral Radiance, Brilliant Stars nebo Lost Origin, které vyšly v roce 2022. 

Pokud kupujete větší produkt než balíčky, například boxy nebo plechovky, cena se odvíjí od toho, co je jejich obsahem. Vyšší cenu produktu může způsobit promo nebo jumbo karta, odznáček, figurka nebo právě balíček ze starší edice. Každý produkt má na sobě napsáno, co obsahuje, a to může být vaším vodítkem. V některých produktech se skrývá obsah, který na první pohled nevidíte, třeba hrací podložka v boxu Pokémon GO: Premium Collection Radiant Eevee

Takže ano, některé produkty se mohou zdát skutečně drahé, obzvlášť pokud obsahují věci, které ocení spíš sběratelé. Tím se dostáváme k poslední otázce…

Co mám dětem koupit?

S blížícími se Vánoci bude tato otázka čím dál tím palčivější, a pro rodiče zapálených fanoušků Pokémonů může být výběr dárku skutečně náročný. Začněme tím, zda vaše dítě sbírá Pokémon kartičky, hraje karetní hru Pokémon, nebo má Pokémony prostě jenom rádo

Sběratelům udělá radost libovolné množství kartiček. Vhodné dárky pro sběratele jsou:

  • Boostery. Prostě obyčejné balíčky, klidně z různých edic. Někteří rodiče dokonce kupují celé booster boxy (36 balíčků) a dávkují je dětem třeba za úklid nebo dobré známky po celý rok.
  • Boxy. Hlavně ty, které obsahují promo kartu či jumbo kartu nebo nějaký sběratelský předmět jako odznak nebo figurku.
  • Plechovky. Kromě balíčků ukrývají nejrůznější poklady jako zápisníky, obaly na karty nebo alba. Cenu má i samotná plechovka, do které se dají ukládat kartičky.
  • Alba. Obzvlášť pokud si sběratel nosí Pokémon kartičky do školy, měl by se naučit je chránit. Navíc si je v albu může srovnat podle pokémonů nebo edic.

Hráče potěší karty, kterými si doplní herní balíček, ale i další herní vychytávky. Vhodné dárky pro hráče jsou:

  • Boostery. Nové kartičky jim pomohou doplnit jejich herní balíček. A pokud se jim nehodí, mohou je vyměnit za kartu, kterou zrovna potřebují.
  • Battle Decky. Předpřipravené herní balíčky jsou perfektním dárkem pro začínající hráče, kteří si zatím neumí sestavit vlastní herní balíček nebo na něj nemají dost karet. Tenhle balíček vytáhnete z krabičky a můžete rovnou hrát.
  • Elite Trainer Boxy. Nadupaný box, který obsahuje několik balíčků, obaly na karty, karty energií, kostky, žetony a podobné vychytávky, které potřebuje každý hráč.
  • Herní podložky. Pokud to vaše dítě myslí s hraním Pokémonů vážně, ocení herní podložku. Vyrábějí se nejrůznější druhy, takže můžete najít takovou, na které je jeho oblíbený pokémon.
  • Herní doplňky. Mince, kostky a podobné drobnosti, které děti potřebují ke hře. Stojí pár korun a hráče potěší.

A pokud vaše děti prostě milují Pokémony, ale zatím je to netáhne ani ke karetní hře, ani ke sbírání, udělejte jim radost třeba těmito dárky:

  • Plyšáci. K tomu asi nepotřebujeme psát nic dalšího. Plyšáky má rád úplně každý.
  • Klíčenky, odznáčky, přívěsky. Prostě drobnosti, kterými si děti ozdobí školní batoh nebo si je pověsí na klíče, a budou tak mít oblíbeného pokémona stále s sebou.
  • Penály, batohy, tužky. Školní potřeby, které děti používají každý den, jsou hned mnohem hezčí, když je na nich oblíbený pokémon. 
  • Funko postavičky. Pokud se u vás doma sbírají oblíbené Funko figurky, pak jistě oceníte, že s motivem Pokémonů jich existuje obrovské množství. 
  • Kšiltovky a čepice. Děti se hned budou před sluníčkem nebo mrazem chránit raději, když budou mít na čepici oblíbeného pokémona.

Komentáře

Leave your comment