Jak poznat falešné karty

V: Root

Rádi sbíráte karty Pokemonů, ale chcete mít jistotu, že dostáváte pravé. Chcete mít nejlepší sbírku autentických karet a vyrovnat se všem ostatním sběratelům.

Jak ale poznat, jestli je karta Pokémona padělek, nebo ne, a mít jistotu, že je to dobrá investice?

Pravost Pokémon karet lze určit podle určitých fyzických znaků. Testy, jako je například test světlem a roztrhnutím, mohou identifikovat falešné karty Pokémon. Kontrola pravopisu, písma, barvy, materiálu, holografického efektu, způsobu řezu a umístění textu může pomoci odlišit pravé karty Pokémon od padělků.

Stejně jako akcie ziskové společnosti, i pravá Pokémon karta se může vyplatit.

Pokud je to možné, vždy si každou kartu, kterou máte zájem přidat do své sbírky, osobně prohlédněte.

Brzy si tak navyknete skenovat části karty Pokemon, které rychle prozradí, zda se jedná o padělek, nebo pravou kartu.

TIP: Nechte si zdarma poslat naši brožurku a naučte se rozeznávat falešné karty!

Padělky se naučíte rozpoznat pouhým pohledem, když se podíváte na některé z následujících aspektů karty:

  • Metoda výroby
  • Font
  • Pravopis
  • Symboly energie
  • Barva
  • Poškození
  • Ohraničení karty

I ty nejpodvodnější padělané karty, které na první pohled oklamou, lze často odhalit pomocí pokročilejších technik, jako jsou např.:

Vyhodnocení textury karty

  • Test světlem
  • Test roztržením
  • Test ohnutím

V tomto článku se jim budeme věnovat podrobněji.

1.      Výrobní metoda

Falešná Pokémon karta se nevyrábí stejným způsobem jako pravá karta. Z tohoto důvodu se při pohledu na falešnou kartu ve srovnání s její pravou obdobou často setkáte s více výrobními zvláštnostmi, například s rozdílem v metodách ořezávání.

Padělané karty často vypadají, jako by byly vyraženy přímo z archu kartonu. Důvodem je to, že tomu tak často je!

Věnujte zvýšenou pozornost okrajům a lemům Pokémon karet. Pokud si všimnete řady bílých teček nebo malých kousků lepenkového "chmýří" ulpívajících na okraji karty, je na čase si ji prohlédnout blíže. Ti z vás, kteří už někdy vyloupli kartu z jiného kusu kartonu, budou mít dobrou představu o tom, na co si dát pozor.

Když máte možnost fyzicky si padělek karty Pokémona prohlédnout, můžete si všimnout, že okraje karty jsou na jedné straně silnější než na druhé. S trochou cviku to budete schopni rozpoznat jak pouhým hmatem, tak vizuální kontrolou karty.

Pokud přejedete konečky prstů po okrajích padělaných karet, mohou mít na dotek jiný vzhled než pravé karty. Okraje padělaných karet také obvykle nebudou v souladu s kresbou. Z tohoto důvodu je vždy dobré mít po ruce kartu, o které víte, že je pravá, abyste je mohli porovnat a stanovit rozdíly.

Pokud se podíváte na pravou kartu Pokémona, žádné z těchto výrobních zvláštností neuvidíte. Jednotlivé karty Pokémonů jsou vystřiženy z velkých archů a ve většině případů by měly mít čisté, rovné okraje.

Občas je známo, že se vyskytne "chybný řez" z oficiálních tiskáren Pokémonů nebo nějaká jiná chyba v procesu řezání. Kontrola okrajů a okrajů karty Pokémon proto není stoprocentním způsobem, jak ověřit, zda je karta pravá, ale tyto chyby se na oficiálních kartách Pokémon vyskytují jen výjimečně.

Kontrola okrajů karet Pokémon může být skvělou první kontrolou, která vám pomůže zjistit, zda byste měli kartu dále hodnotit a použít některé z dalších tipů a metod uvedených v tomto seznamu.

2. Font

Na falešných kartách se často používá jiné písmo než na pravých kartách Pokémonů.

Pomůže vám, když si vezmete falešnou kartu a pravou kartu, nejlépe ze stejné sady, a obě porovnáte.

Nejčastěji budete schopni rozdíly mezi oběma typy fontů rozpoznat okamžitě.

Věnujte pozornost nejen použitému typu písma, ale také jeho velikosti. Falešné karty budou mít často velikost písma ve srovnání s pravými kartami příliš velkou nebo příliš malou.

3. Pravopisné chyby

Možná si myslíte, že tento tip je samozřejmý, a máte pravdu, ale právě proto je tak životně důležité mít ho stále na paměti.

Protože je tento tip tak jednoduchý, často se přehlíží a mnoho sběratelů se stává obětí falešných karet Pokémonů, protože nevěnují vteřiny, které by potřebovali na důkladnou korekturu textu karty.

Názvy útoků na kartách mohou být také napsány špatně, což vám dá okamžitě najevo, že nejsou pravé. Oficiální karty Pokémon mají placené profesionály, kteří je před vytištěním zkontrolují, což u padělaných karet neplatí.

U karty, u které máte podezření, že je padělaná, vždy zkontrolujte pravopis. Na kartách, které nejsou pravé, může chybět délka ve slově "Pokémon" (Pokemon).

Pokud nevěříte, jak lze něco tak zřejmého tak snadno přehlédnout, zachytili jste v tomto článku dva případy, kdy jsme slovo "Pokémon" napsali bez čárky?

 

4. Symboly energie

Energetické symboly na falešných kartách mohou vypadat nepravidelně nebo špatně umístěné.

Stejně jako u písma mohou mít falešné karty symboly energie někdy příliš velké nebo malé. Mohou být také posunuté nebo vypadat trochu zkresleně.

V některých případech mohou dokonce chybět energetické symboly, místo aby byly umístěny pod popisem útoku, jak by měly být.

Opět se to může zdát jako zřejmé prozrazení, ale může být těžké si připomenout, že je třeba zkontrolovat něco, co tam vůbec není. Nejlepší je zvyknout si přítomnost energetických symbolů potvrzovat sami sobě.

 Pokud vám symbol připadá jakkoli neobvyklý, zkontrolujte zbytek karty.

5. Zadní strana karty

Barva falešné karty se může od originálu lišit několika způsoby.

Pokud padělanou kartu otočíte a podíváte se na její zadní stranu, často si všimnete rozdílů ve výtvarných detailech. Barva nebude vypadat stejně jako ta, na kterou jste zvyklí, a to bude vaše první a nejzřetelnější známka toho, že něco není v pořádku.

Falešná karta Pokémona bude mít na zadní straně světle modrou barvu a často bude mít po celou dobu stejný odstín modré.

Pravé karty nemají jen jeden odstín modré.

Pravé karty Pokémonů kombinují světlejší modrou barvu s dalšími variantami modré, takže na zadní straně pravé karty uvidíte tmavě modrou a světle modrou barvu.

Při kontrole zadní strany karty Pokémon se doporučuje mít po ruce kartu, o které víte, že je pravá. Díky jemnosti a množství drobných detailů, které se na zadní straně karty Pokémon vyskytují, může být poměrně obtížné je přesně zfalšovat.

6. Poškození

Karty pocházející z oficiální továrny na výrobu Pokémonů by měly být vždy v dobrém stavu.

Sběratelé do svých karet investují. Ačkoli mnozí z nás sbírají karty čistě z lásky, hodnota karty Pokémona často do značné míry závisí na tom, v jakém je stavu.

Pokud si koupíte karty, které tvrdí, že jsou "Pack New", a jsou na nich přítomny nedokonalosti, je pravděpodobné, že nemusí být pravé.

Není neobvyklé, že výrobci padělaných karet Pokémonů vyráběné karty záměrně mírně poškozují, aby vypadaly o něco hůře nebo starší.

Proč?

Jako sběratelé mnohem častěji polevíme v ostražitosti, když kupujeme karty z druhé ruky nebo mírně poškozené. Nedokonalosti na těchto kartách často přičítáme prostému "opotřebení" a nenapadne nás uvažovat o tom, že tyto nesrovnalosti jsou ve skutečnosti výsledkem padělání.

Ujistěte se, že při nákupu karet z druhé ruky provedete příslušné kontroly, pokud něco na kartě vzbuzuje podezření.

 

7. Balení

Při nákupu zapečetěných karetních produktů Pokémon z pochybných zdrojů byste měli být opatrní, protože potenciální riziko padělání nehrozí jen u singlů Pokémon.

K výrobě krabiček falešných výrobků se používají levné materiály a měli byste si ověřit, zda je výrobek opatřen plastovou obalovou vrstvou, která se používá na originálních krabičkách. Oficiálně zapečetěné booster krabice karet Pokémon budou zabaleny do smršťovací plastové vrstvy, na které jsou vyobrazeny Poké Balls.

Absence smršťovací fólie Poké Ball není zaručeným znamením, že se jedná o padělek, protože někteří prodejci se mohou z jakéhokoli důvodu rozhodnout tento obal před prodejem výrobku odstranit.

Přítomnost běžného smršťovacího obalu však opravňuje k dalšímu zkoumání. Existuje jen velmi málo důvodů, proč prodejci odstraňují oficiální smršťovací fólie a teprve později je nahrazují standardními smršťovacími fóliemi.

Před nákupem zapečetěných karet Pokémon je dobré rychle vyhledat oficiální symboly ochranné známky, které by měly být na každém obalu karty Pokémon - my sběratelé na to často zapomínáme.

8. Holografický efekt

Ne všechny karty Pokémonů by měly mít holografický efekt a ne všechny karty mají stejný holografický efekt.

Ačkoli je tento tip mnohem specifičtější pro konkrétní kartu, kterou chcete vlastnit, doporučujeme, abyste si udělali malý průzkum holografických verzí, které jsou pro danou kartu k dispozici.

Výrobci padělků často vyrábějí lesklé karty se špatným typem fólie nebo používají fólii, která pro danou kartu nebyla nikdy oficiálně vydána. Platí to i naopak. Občas se setkáte s nefoliovými verzemi karet, které byly někdy oficiálně vydány pouze ve fóliových verzích.

Není třeba dodávat, že verze karet, které oficiálně neexistují, jsou samozřejmě padělky.

Musíte se ujistit, že karta, kterou kupujete, je taková, která má příslušnou fólii pro danou kartu.

Test světlem

Světelný test je pravděpodobně jedním z nejkontroverznějších a nejdiskutovanějších testů, který můžete provést pro ověření pravosti karty Pokémona.

Je to také jeden z nejnáročnějších a potenciálně časově nejnáročnějších testů, který je třeba provést správně, abyste získali přesný výsledek.

Koncept testu je jednoduchý - posviťte na kartu Pokémona zdrojem světla a sledujte, kolik světla projde nebo kolik ho lze vidět z druhé strany.

Pokud je testovaná karta pravá, měla by teoreticky propouštět stejné množství světla jako všechny ostatní pravé karty.

Zatímco u padělaných karet s odlišným, horším nebo někdy nedůsledným výrobním procesem bude množství světla, které jimi prochází, nekonzistentní.

Při provádění tohoto testu se doporučuje používat "halogenové světlo", protože někteří tvrdí, že konzistence a kvalita světla produkovaného těmito zdroji pomáhá se zvýšením přesnosti testu. Použití slunečního světla se pro tento test nedoporučuje.

Ačkoli se může zdát, že tento test je poměrně jednoduchý, komplikace nastanou, když začnete brát v úvahu další faktory.

Například karty Pokémonů ve skutečnosti vyráběly dvě různé společnosti, "Wizards of the Coast" a "The Pokémon Company". Každý z těchto subjektů měl trochu jiné způsoby výroby karet Pokémon, což může mít vliv na výsledky světelného testu.

Při použití testu světla na kartách vyrobených společností "Wizards of the Coast" obvykle nepropustí žádné světlo. Zatímco všechny neholografické karty vyrobené společností "The Pokémon Company" propouštějí určité množství světla. Množství světla, které karta propustí, se však liší v závislosti na tom, z jaké sady karta pochází, a dokonce i na barvě karty.

Asi nikoho nepřekvapí, že nejvíce světla propustí bílé karty a nejméně černé karty, přičemž všechny ostatní barevné karty propouštějí podobné (ale ne stejné) množství světla jako ostatní.

Teď už jistě chápete, proč lze světelný test považovat za poměrně obtížný na správné provedení, ale má své přednosti.

Pokud nepoužíváte přesně stejný proces tisku jako u oficiálních karet Pokémon, je téměř nemožné, aby padělané karty napodobovaly správné množství světelného průsvitu a zároveň byly správné i všechny ostatní prvky uvedené v tomto článku. 

Pokud tedy trváte na provedení světelného testu, zde je to, co doporučujeme.

Bez ohledu na to, zda kartu vytiskla společnost "Wizards of the Coast" nebo "The Pokémon Company", by měly všechny karty během světelného testu odhalit určité množství černých čar nebo žilek probíhajících po celé vrstvě kartonu karty (více o tom níže v části "test roztržením").

Pokud máte k dispozici správný typ světla, můžete jej použít jako rychlý způsob kontroly, zda jsou tyto černé čáry přítomny. Pokud jsou přítomny, bohužel to nezaručuje, že je karta pravá, protože existují padělané karty, které se je při podobných testech snaží napodobit.

Pokud byste raději zkusili změřit množství světla procházejícího kartou, doporučujeme získat kartu, která je ze stejné sady, nebo ještě lépe půjčit si úplně stejnou kartu od kamaráda a porovnat, jak se karty chovají při stejném světelném testu.

V kontrolovaném testovacím prostředí byste měli získat stejný výsledek, pokud jsou obě karty pravé.

 

 Test ohybem

Tento test má mnoho variant, ale obecně jde o to, že se zkouší pevnost kartonu tak, že se karta ohýbá a zjišťuje se, zda se po zastavení tlaku opět zploští. Tento test z definice znamená poškození karty, proto jej nedoporučujeme. Kromě toho je to zbytečné. Vaše prsty jsou dostatečně citlivé na to, abyste pocítili, jak je karta Pokémona odolná, aniž byste ji ohýbali napůl.

 

 

Test roztržením

Roztržení karty lze považovat za poslední možnost, jak zjistit, zda je karta Pokémona pravá, protože, jak název napovídá, k provedení tohoto testu je třeba kartu roztrhnout.

Pravé karty Pokémon jsou vyrobeny navrstvením poloprůhledného papíru a plastu uprostřed karty. Karty Pokémon jsou navrženy tak, že pokud kartu Pokémon roztrhnete, měli byste být schopni vidět černou čáru inkoustu, která sleduje dráhu roztržení.

Mnozí výrobci padělaných karet si nedají tu práci, aby na své falešné karty Pokémonů přidali tuto mezivrstvu, protože jediný způsob, jak ji skutečně otestovat, je kartu roztrhat, a kdo by chtěl trhat své potenciální pravé karty Pokémonů?

Tato černá vrstva na kartě je také místem, odkud pocházejí pruhy černých čar při provádění testu světla na kartách Pokémonů.

Většina padělaných karet, které se pokusily tuto černou vrstvu napodobit, to často dělá nesprávně, pokud se o to vůbec pokusí. Pokud budete někdy provádět test roztržení, ujistěte se, že pruh, který vidíte podél roztržení, je černý.

Pokud není černá, v některých případech sběratelé Pokémonů hlásili, že vidí modré pruhy, karta Pokémona je padělek. Ve většině případů týkajících se padělaných karet však žádný pruh neuvidíte.

Jak již bylo zmíněno, test roztržením by měl být použit jako poslední možnost, a to pouze v případě, že potřebujete třetí straně prokázat, že karta je falešná, pokud všechny ostatní metody nevedly k přesvědčivému výsledku.

Test roztržením můžete zvážit také v případě, že kupujete velké množství levných karet ve velkém množství od stejného prodejce.

Provedení testu na náhodně vybrané kartě z objednávky vám může poskytnout vodítko nebo klid, pokud máte pochybnosti o pravosti objednané kolekce karet.

Falešné poplachy

Někdy se může stát, že pravá karta má nějakou vlastnost, která vás nutí přemýšlet, zda není falešná.

Některé pravé karty mají neproporcionální okraje, protože je známo, že při oficiálním tisku byly karty Pokémon nepřesně oříznuty a vznikly tak okraje karet s o něco většími okraji na jedné straně.

Chybné řezy na kartách Pokémon

Můžete se také setkat s pravou kartou, která má vyražený holograf větší než obvykle, protože je součástí propagační sady karet, takže může být důležité uvědomit si různé verze, které existují pro jednu kartu.

Dávejte si na tyto propagační karty pozor a nepředpokládejte příliš rychle, že se jedná o padělky.

Měli byste se také pokusit seznámit s některými existujícími a nejčastějšími chybnými tisky Pokémonů. Některé z dřívějších sad Pokémonů měly několik tiskových chyb, které jsou dobře známé a zdokumentované na internetu, takže informace snadno najdete, pokud si nejste jisti konkrétní kartou.

S využitím všech tipů uvedených v tomto článku byste měli být dobře vybaveni, abyste věděli, na co si dát pozor, pokud jde o rozpoznání padělaných a falešných karet Pokémon ve volné přírodě.

Padělané karty bohužel v dohledné době nezmizí, ale pokud budete mít na paměti informace uvedené v tomto článku, nemusíte se ničeho bát.

Největší skutečnou hrozbou, které sběratelé Pokémon karet čelí, nejsou samotné falešné karty, ale nedostatek informací o tom, jak je rozpoznat. Jakmile budete vyzbrojeni patřičnými znalostmi, bude pro vás mnohem snazší udržet se v bezpečí a nepřidávat do své sbírky falešné karty!

Neváhejte se o tento článek podělit se všemi sběrateli karet Pokémon, které znáte, pokud si myslíte, že by jim mohl pomoci na jejich cestě stát se mistrem v obchodování s Pokémon kartami.

 

 

Komentáře

Leave your comment