Near Mint, nebo Excellent? Jak se hodnotí Pokémon karty

V: Root

Jak poznat stav karty

Hodnocení Pokémon karet někdy vede ke konfliktům mezi kupujícími a prodávajícími, a to především proto, že hodnocení není exaktní věda. Jeden člověk může kartu považovat za Near Mint, zatímco druhý si myslí, že je Excellent. Do jisté míry jsou tyto konflikty nevyhnutelné, ale abychom pomohli minimalizovat riziko nedorozumění, připravili jsme pro vás průvodce, který vám pomůže karty správně známkovat.

Historicky systém známkování, který dnes Pokémon používá, vychází ze známkování baseballových karet. V počátcích byly akceptovány tyto stupně: Mint, Near Mint, Excellent, Very Good, Good, Fair a Poor. Postupem času se systém známkování vyvíjel tak, aby odpovídal potřebám hráčů. V Evropě je systém známkování stále do značné míry pozůstatkem systému známkování PSA pro baseballové karty, názvy se však trochu změnily. Fair a Very Good jsou známky, které se dnes používají jen velmi zřídka. Budeme tak vycházet ze systému známkování Cardmarket, který používá známky Mint, Near Mint, Excellent, Good, Light Played, Played a Poor.

 

Mint (M)

Mint karta je v perfektním stavu; žádné výjimky. To znamená, že přední strana je v perfektním stavu, na povrchu nejsou žádné škrábance a povrch je dokonale čistý. U zadní strany to znamená, že karta je k nerozeznání od karet nově otevřeného boosteru. Pokud je na kartě podpis nebo razítko Grand Prix, nemůže být nikdy hodnocena jako Mint, i když je jinak karta v Mint stavu.

Ve většině případů nemá smysl kartu hodnotit jako Mint. U karet v tisku je hodnota karty Mint přibližně stejná jako hodnota karty Near Mint, ale standardy pro její hodnocení jsou mnohem vyšší. Na druhou stranu opravdu staré karty (1993-94) mohou mít vysokou cenu, pokud jsou skutečně Mint. Známka " Mint" je tedy určena především pro karty, o které je velký sběratelský zájem. U karet, které se prodávají převážně za účelem hraní, obvykle postačí hodnocení " Near Mint".

Near Mint (NM)

Near Mint karta vypadá, jako by se s ní nikdy nehrálo bez obalu. Lze povolit drobné úlevy, ale karta zpravidla nevykazuje žádné opotřebení.

Na okraji karty NM mohou být malé bílé skvrny, ale musí jich být velmi málo a velmi malé. Při prohlídce karty za jasného denního světla se povrch musí obecně jevit jako čistý. Může mít několik drobných skvrn, ale škrábance se u NM karet nikdy nepřipouštějí.

Obecně platí, že Near Mint karta je ve stavu, díky kterému by byla považována za nepoznamenanou, kdyby se hrála v balíčku bez obalu. (Nedoporučuje se!)

Vzhledem k tomu, že stupeň Mint se často nepoužívá pro karty novějších rozšíření, znamená Near Mint obvykle Near Mint nebo lepší (odpovídá americkému stupni NM/M).

Excellent (EX)

Excellent karta vypadá, jako by byla použita pro několik her bez obalu. U karet Excellent je téměř vždy na první pohled jasně patrné, že karta není v perfektním stavu. Přestože je však poškození jasně viditelné, je pouze menšího rozsahu.

Karty Excellent mají obvykle několik bílých skvrn v rozích nebo kolem okraje. Na povrchu mohou být drobné škrábance, které jsou viditelné až při bližším zkoumání. Kartu však nelze hodnotit jako Excellent, pokud jsou rýhy tak hluboké, že jsou viditelné na první pohled.

Americkým ekvivalentem je obvykle Slightly Played nebo Lightly Played (nezaměňovat s evropským Light Played).

Good (GD)

Good karta vypadá, že mohla být použita při dlouhém turnaji bez obalu. 

Karty v Good stavu obvykle vykazují silné opotřebení po celém obvodu karty. Na okrajích a rozích je mnoho bílých skvrn, na povrchu jsou obvykle škrábance a karta má obvykle na povrchu nahromaděné nečistoty. Karta má však stále pouze poškození, které vyplývá z běžného hraní. Karta není nijak poškozena vodou ani ohnuta.

Americký ekvivalent tohoto označení je obvykle "Moderately Played" nebo "Very Good". Všimněte si, že "Good" je trochu chybné označení. Karta Good ve skutečnosti nevypadá dobře. Ve skutečnosti vypadá dost otlučeně, takže americké "Very Good" je ještě více zavádějící.

 

Light Played (LP)

Karta Light Played vypadá, jako by byla delší dobu používána bez obalu.

Karta Light Played je jasně legální pro hraní v balíčku s obalem. Rovněž s ní nebylo manipulováno (inkoustový okraj, náhodné čmáranice na kartě atd.). Pokud platí obě tato kritéria, může karta vypadat velmi špatně, ale může být hodnocena jako Light Played.

Americký ekvivalent je obvykle "Played" nebo "Good".

Played (PL)

Played karta vypadá tak špatně, jak špatně může karta vypadat při běžném používání bez obalu.

Played karta vypadá extrémně nevzhledně a je diskutabilní, zda je karta legální pro turnaje i v balíčku s obalem. Jinak však s kartou nebylo manipulováno (inkoustový okraj, náhodné čmáranice na kartě apod.).

Americký ekvivalent obvykle je Heavily Played nebo Good.

Poor

Poor karta má poškození, které nemohlo normálně vzniknout při běžném používání karty.

Karta ve stavu Poor je doslova zničená. Je buď zjevně nelegální pro turnajové hraní, nebo s ní bylo manipulováno způsobem, který její hodnotu téměř úplně zničí (inkoustový okraj, náhodné čmáranice na kartě atd.). a – a

Američané obvykle používají slovo Poor stejným způsobem.

 

Něco navíc...

Americké hodnocení

Američané v současnosti používají jinou terminologii známkování než PSA a Cardmarket. Různé obchody mají různé techniky, ale obecně se to dělí na něco jako Mint/Near Mint (M/NM), což je nejlepší, následuje Slightly Played (SP), Played (PL), Heavily Played (HP) a nakonec Poor.

 

Bend/Ohnutí

Karta je ohnutá, pokud byla struktura papíru poškozena v důsledku nadměrného ohýbání.

 

Blackened borders/Zčernalé okraje

Zásah do okrajů karty má vždy za následek kartu ve stavu Poor. Začernění okrajů karty je především akcí ničící její hodnotu ve snaze vylepšit její vzhled. Právě z tohoto důvodu se však také provádí za účelem prodeje karty za vyšší cenu, než je její přirozená hodnota. To je považováno za podvod. Pokud byly hranice karty upraveny, VŽDY se ujistěte, že ji nabízíte jako Poor. To je důležité zejména u karet Unlimited, které mají začerněné okraje. Nabízení těchto karet jako Beta je pokusem o podvod a může vést k právním důsledkům včetně trestního stíhání. Nedělejte to!

 

Clouding/Zahalení

Karta, která je zahalená, vypadá matně, přestože v zahalených místech nelze pozorovat žádné větší poškození. Zakalení je v podstatě důsledkem mikroskopického poškození povrchu karty, které se může v průběhu času sčítat a vytvářet tento matný efekt. Viditelné zamlžení vylučuje, že by karta byla označena jako Near Mint.

 

Fólie

Pro karty s fólií platí stejné zásady, jaké byly popsány výše. Při známkování fóliových karet však můžete vzít v úvahu, že fóliové karty nejsou pouze hrací karty, ale vždy také sběratelské předměty. Koneckonců zákazník si za tuto verzi karty připlácí. To znamená, že někdo, kdo si kupuje foilovou kartu, je pravděpodobně ještě méně ochoten přehlížet trochu příliš liberální známkování karty. Při známkování fóliových karet věnujte zvláštní pozornost rýhám a zákalům na přední straně karty. U nefoliových karet tato poškození způsobují, že karta vypadá ošklivěji, ale u fólií je tento efekt ještě znásoben.

 

Inked/Počmáraná

Karta se považuje za Inked, pokud byly okraje karty "vylepšeny" pomocí pera (např. jemným linerem), aby vypadaly lépe. Karty, které prošly tímto druhem úpravy, se vždy považují za karty ve špatném stavu.

 

Staré karty

Proces hodnocení starých karet se nijak neliší od procesu hodnocení nových karet. Na to, že je karta stará, se neberou žádné ohledy. Karta stará 20 let musí splňovat stejná kritéria jako karta stará 2 dny.

 

Částečné hodnocení

Někdy jsou karty nabízeny s komentářem jako NM- nebo EX+. To má znamenat, že karta je na spodní hranici spektra Near Mint (NM-), respektive na vyšší hranici spektra Excellent (EX+).

 

Planarita

Někdy se stává, že karta není při položení na stůl rovná. Může se jevit buď mírně konkávní, nebo konvexní. Obojí je v pořádku u karet, které nejsou hodnoceny stupněm Mint. Pokud však byla karta deformována tak silně a trvale, že by již nemusela být turnajově legální, pak musí být hodnocena stupněm Played.

 

PSA

Zkratka pro Professional Sports Authenticator (profesionální sportovní ověřovací agentura). Jedná se o velkou nezávislou službu pro ověřování pravosti a klasifikaci stavu karet. Občas se v popisu karty objeví něco jako PSA 8.5. To znamená, že karta byla ověřena a oznámkována společností PSA. Jejich stupnice hodnocení se pohybuje od 1 / Poor do 10 / Gem Mint.

 

Scratched/Poškrábané

Pokud má karta na povrchu škrábance, znamená to, že je přinejlepším GOOD. Škrábance jsou důležité hlavně u fóliových karet, protože povrch fólie je na škrábance mnohem citlivější.

 

Poškození vodou

Karty s poškozením vodou by měly být hodnoceny známkou Light Played až Poor v závislosti na závažnosti poškození. Nejlepším vodítkem by mělo být, že poškozená karta, která je zjevně stále turnajově legální, by měla být hodnocena stupněm Light Played a karta, která zjevně není turnajově legální, by měla být hodnocena stupněm Poor. Něco mezi tím je Played

 

Whitened Borders/Vybělené okraje

Karty s vybělenými okraji musí být nabízeny jako Poor. Ve srovnání s kartami se začerněnými okraji je zde však mnohem menší motivace zkoušet nějaké vylomeniny. Prostě je nenabízejte a nepředstírejte, že prodáváte nějaký ultra vzácný chybotisk.

 

Komentáře

Leave your comment